Onverbeterlijk en ziende blind

Ziende blind

“U heeft heel gezonde ogen.” zei een oogarts ooit tegen mij na een uitgebreid onderzoek.

Waarom zie ik er dan zo beroerd mee? Het is een vraag die ik nooit gesteld heb.

Vorige week is definitief vastgesteld dat mijn zicht verbijsterend slecht is. Hoe het zo gekomen is? Geen idee, maar na het zien van de correcties die de professionele redacteur in Hamer had aangebracht was de diagnose helder: ik ben ziende blind. Blind voor mijn eigen teksten, ook, of misschien wel juist, voor de teksten die ik zelf al meerdere keren heb gecorrigeerd. Ik heb er geen excuus voor. Wat mij blijft verbazen is dat ik veel van de taalfouten wel zie zodra ik er door een ander op gewezen word. Mijn ogen hebben ze eerder gezien, ik heb ze opgeschreven en meer dan eens herlezen, zonder dat ik de fout heb geregistreerd. Kortom: ziende blind.

De logica van de regels

Er zijn schrijf- en taalfouten die ik maak en niet herken, zelfs als iemand mij er op wijst. Het maakt niet uit hoe vaak ik de regels er ook op nasla – de ezelsoren in Het Groene boekje en Renkema’s Schrijfwijzer zijn mijn stille  getuigen – de volgende keer maak ik vergelijkbare fouten. In dit kader gebruik ik ‘vergelijkbare’ in plaatst van ‘dezelfde’ omdat dat laatste woord zou kunnen wijzen op een slecht geheugen of desinteresse, en daar is natuurlijk geen sprake van. Er moet een eenvoudigere verklaring zijn, een kort zelfonderzoek leidt tot de onweerlegbare conclusie dat mijn hersenen de logica achter de regels niet begrijpen. Dat het een taalkundige onvolkomenheid is geef ik zonder schroom toe, het gaat mij te ver om het een gebrek, laat staan een handicap te noemen: het is wel onverbeterlijk.

Het verschil.

Het artikel op nrc.nl http://www.nrc.nl/2013/2013/12/27/wie-is-de-man-die-zo-vaak-nrc-redacteuren-op-fouten-wijst/ maakt duidelijk dat ik geen uitzondering ben. Die wetenschap  maakt geen verschil. Een goede eindredacteur wel. Dat weet ik dankzij de vakkundige eindredactie van Hamer door Christien Romp van Tekstfontein.

PS: deze tekst is niet door een eindredacteur gecorrigeerd.

 

Be Sociable, Share!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *