We kunnen er niet omheen, wie wij zijn…

Wie zijn wij? Wat willen wij? Waarom verwachten wij…? Wij als in u en ik, uw buurman, mijn buurvrouw, uw baas, mijn chef, uw beste vriend, mijn ergste vijand. Heb ik antwoorden? Ik heb vragen!

Waarom roepen we om zelfbeschikking terwijl we eisen dat we van de wieg tot de dood verzorgt worden? Waarom zoeken we uitdagingen om ons te ontplooien en zijn we bang voor verandering? Waarom reizen we naar de uithoeken van de wereld maar staan we argwanend, zo niet afwijzend, tegenover nieuwe buren als die niet hetzelfde kloffie dragen als de andere buren, laat staan dat het kloffie gedragen wordt door mensen die niet op ons lijken? Waarom rollebollen de bollebozen van de gevestigde socialistische organisaties over het beeldscherm terwijl een nieuwe economie van ongebonden sociale en grenzeloze samenwerking ontstaat? Waarom voelen we genoegdoening bij het zien van de radeloosheid bij de gewone man/vrouw van de zwakste eurolanden op de volgende crisismaatregel terwijl zij, net als wij, geen andere schuld hebben aan het ontstaan van de crisis dan het periodiek kleuren met het rode potlood? Waarom verwijten van onze medici en zorginstellingen dat ze zoveel kosten maken terwijl we eisen dat ze alle mogelijke middelen in zetten om onze dood zo lang mogelijk uit te stellen? Waarom vrezen we de eenzaamheid en zijn er steeds meer alleengaanden? Waarom…

Is het angst voor de vrijheid, of de zucht naar dwang? Is het dat we bang zijn dat ons iets onthouden wordt, of is het een afkeer voor verrassingen? Is het onze drang naar individuele vrijheid, of willen we de geborgenheid van samenzijn? Is het dat we uiteindelijk alleen aan onszelf denken, of willen we ons verbergen in het collectief?

Is dat het? Het is niet volledig of alles omsluitend, maar onmiskenbaar. We kunnen er niet omheen of erbuiten: we zijn onderdeel van het collectief in al haar veelvormige overeenkomsten, ieder een element van de mensheid.

Be Sociable, Share!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *