Over Talent gesproken!

#blogpraat

Op de Twitter #blogpraat ontstond deze maandagavond een pad naar “Talent” via “echt goed schrijven.” Wat is talent? Is het een ongrijpbaar fenomeen waarmee je geboren wordt? Alsof iemand tegen mij zou zeggen: ‘Daar ben je dan, in de bloei van je leven met een uitstekend inlevingsvermogen, aangeboren taalgevoel en bruisend van ideeën . Het enige wat tussen jou en een gelauwerde carrière als schrijver staat is de tijd om een boek te schrijven! Je hebt een aangeboren Talent: gebruik het!’

Dat is hetzelfde als tegen iemand met een atletisch lichaam vertellen dat alleen de wedstrijd zelf tussen hem of haar en een overwinning in de atletiek staat. Alsof elke sporter die een medaille op de olympische spelen heeft gewonnen geluk heeft gehad  dat de persoon met het echte talent niet meedeed.

Talent is een optelsom

Ik geloof er niet in. Natuurlijk, er zijn elementaire voorwaarden, capaciteiten is een beter woord,  die iemand moet bezitten om de handelingen die aan het talent worden toegewezen uit te kunnen voeren. Die capaciteiten zorgen ervoor dat je het werk kan leveren om je iets eigen te maken, je dan te verbeteren om er uiteindelijk goed in te worden. Talent is een optelsom: capaciteit + werk.

‘Passion and hard work beats out natural talent’

Iemand die het fenomeen “Talent” op een aansprekende manier heeft verwoord is Pete Doctor, de prijs winnende animator die bij Pixar gewerkt heeft aan Toy Story 1 en 2, Monsters enz. In zijn brief over talent schrijft hij: “whatever you like doing, do it! And keep doing it. Work hard! In the end, passion and hard work beats out natural talent. (And anyway, if you love what you do, it’s not really “work” anyway.)” http://www.lettersofnote.com/2012/07/whatever-you-like-doing-do-it.html

Of ik talent heb? Ik werk er aan..

Be Sociable, Share!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *